Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

tahini

Tahini

Tahini eller sesampasta är helt enkelt skalade eller oskalade sesamfrön som mals eller mixas till en ljusbrun-beige massa. Tahini ingår traditionellt i Hummus (kikärtsröra) och Baba Ganoush men kan även användas som pålägg, eller som smaksättare i såser, dressingar, grytor och till desserter.

Tahini smakar lite strävt och nötigt, ibland med en viss beska. Den gör sig bra tillsammans med något syrligt som t ex citron eller lime. Tahini är också god tillsammans med sådant som är sött, t ex att ringla över torkade dadlar som fylls med mandel.

Tahini kan ha ganska olika smak och konsistens beroende på om sesamkärnorna är skalade eller oskalade och om de är rostade eller inte. Är sesamfröna rostade får tahinin en lite bränd och nötig smak. Är sesamfröna oskalade finns en tydlig beska i tahinin. Är sesamfröna skalade blir tahinin ljusare och lenare i smaken. Ibland tillsätts lite olja i tahinin, och dess smak kan också påverka smaken. Ibland är tahinin saltad, ibland inte.

Det vanligaste är köpa färdig Tahini i butiken, det finns olika sorter. Du kan också göra din egen tahini, det är inte svårt. Sesamfröna av valfritt slag mixas helt enkelt till ett mjöl i någon typ av mixer under några minuter och späds sedan eventuellt med lite smakneutral olja till önskad konsisten. Tänk på att oljans smak kan ge olika karaktär åt tahinin. Sesamfröna kan rostas innan malning för en att få en nötigare smak. Tahinin kan sedan förvaras i kylskåp.

Tahini används mycket i t ex Turkiet, Israel och mellanöstern och finns nämn i arabiska kokböcker för flera hundra år sedan.

Tahini innehåller mycket omättat fett, en del protein och mineraler. Oskalade sesamfrön innehåller riktigt mycket kalcium, men tyvärr försvinner det mesta kalciumet om fröna är skalade. T ex innehåller 100 g sesamfrön med skal 980 mg kalcium men de skalade innehåller bara 65 mg (Källa SLV). Tahini som späds med olja eller vatten får andra näringsvärden per 100 g än rena sesamfrön. Dagsbehov av kalcium för vuxna är 800 mg.

 

Cecilia Sassa Corin

Matkonsult, Hushållningssällskapet

Mars 2016