Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Använd våffeljärnet på olika sätt

Våfflor som äts med sylt och grädde är en klassiker. För variationens skull kan du prova att smaksätta smeten med kakao, pepparkakskryddor, citrusskal eller kaffe. 
Men våffeljärnet är också praktiskt och lättanvänt till middagsvarianter av våfflor; spenatvåfflor som äts med gräddfil, hackad rödlök och rom, rustika rotfruktsvåfflor eller våffelmackor. Du kan också ha kokt potatis i smeten eller byta ut vetemjölet delvis mot bönmjöl eller grahamsmjöl. Så kallat virvelvalt fullkornsmjöl, dvs finmalt fullkornamjöl kan ersätta vetemjöl helt. 

Firandet av Våffeldagen lär ha två olika ursprung. Dels att det är Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid som är den dag då Maria genom ärkeängeln Gabriel fick reda på att hon var havande med Jesus. Dels att vårdagjämningen infaller 25 mars, som också kan kallas vårfrudagen.
Om Vårfrudagen uttalas lite slarvig kan det med lite god vilja uppfattas som våffeldagen. Hur som helst så är det gott med våfflor. Så plocka fram våffeljärnet och använd det till våfflor av olika slag, till middagsvåfflor, dessert eller våffelmackor.

Länkar:

Krispiga raggvåfflor

Spenatvåfflor med lax, räkor eller rom 

Våffelmackor 

Färgglada plättar, kan med fördel även gräddas i våffeljärn

Goda äggvåfflor

Frasvåfflor på olika sätt

Våfflor med bönmjöl

Pepparkaksvåfflor