Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Detta är en krämig grönsakssoppa med saffran som görs som en bas. Sen kan du strö över lite vad du känner för eller vad du råkar ha hemma. Toppa med t ex räkor, grillade eller stekt kyckling i bitar, kikärtor, bitar av fisk eller korv.
4 port
1 pkt frusna wokgrönsaker ca 400-500g, gärna strimlade men vilka som går bra
2 klyftor vitlök
1 msk rapsolja
2 msk chilisås (eller ketchup)
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1 krm svartpeppar
Lite cayennepeppar eller ½ tsk sambal oelek
2 msk vetemjöl eller maizena
5 dl vatten
1 påse saffran (0,5g)
Ca 1 dl vitt vin eller vermouth (alternativt pressad citron och vatten)
1½ dl grädde (vispgrädde ger krämigast resultat)
2 färska tomater
Ev salt
Valfritt tillbehör: 200-300 g skalade räkor, kyckling i bitar, korv eller kikärtor
Garnera gärna med något grönt: t ex ärtskott, dill eller spenatblad
Serveras med bröd. Avokado eller ost på passar bra till soppan.
Förbered först den valfria, proteinrika ingrediensen, kanske behöver den skäras i bitar.
Skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs de frusna wokgrönsakerna tillsammans med vitlöken. Fräs med chilisås, buljongtärning och peppar. Ta från värmen och rör ner vetemjölet. Späd med kallt vatten och koka upp under omrörning. Låt sakta koka några minuter och tillsätt sedan vitt vin (lite i taget, smaka dig fram) och grädde. Skär tomaterna i ganska små tärningar och lägg ner dem strax innan serveringen. Smaka av.
Häll upp på tallrikar, lägg på räkor, kyckling, kikärtor eller vad du nu valt och garnera gärna med något grönt.
Cecilia Sassa Corin, Markonsult, Hushållningssällskapet