Davosgröt / Over night oats - Kall ”ta-med-gröt” som förbereds 1 port
När fruktosten eller mellanmålet skall tas med kallt är detta ett bra alternativ. Gröten har aldrig kokat utan får svälla i kylskåp/kyla under minst några timmar. Gröten kan varieras i de oändliga och efter tycke och smak med olika bär eller frukt, kryddor, fil eller yoghurt och nötter eller frön. Kall gröt låter kanske inte så gott, men det är godare än en kan tro. Frukter som behöver gå åt för att inte bli för gamla, bär från egen skörd och slattar av olika typer av mejeriprodukter kan användas.
1 dl havregryn eller fiberhavregryn
½ msk chiafrön, loppfrön eller linfrön
2 dl fil, mjölk eller motsvarande växtbaserad produkt
½ dl blåbär eller andra bär eller frukter
1 krm vaniljsocker eller kanel
2 msk valfria hackade nötter eller frön
Ev lite torkad frukt
Blanda alla ingredienser i en burk med tättslutande lock.
Sätt på locket på burken och låt det stå i kylskåpet minst ett par timmar
eller över natten.
Grynen sväller och rätten får en tjockare konsistens.
Innan du äter gröten rör du om.
Strö eventuellt över lite extra nötter, solroskärnor, kokosflingor eller annat du gillar.