Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Rödkål

Snittytan på ett huvud rödkål är otroligt vackert. Rödkål är en härlig råvara med sin stora variationsrikedom i både varm och kall matlagning. Den har en spännande egenskap genom att ändra färg efter pH.  Under många år fanns det bara färsk rödkål i butiken runt jul eller kunde köpas i konserv som traditionell tillagad rödkål. Men nu är situationen en annan och den dyker upp i många olika rätter och sallader.
Smakkompisar
Rödkålen passar väldigt bra tillsammans med lite söta och syrliga smaker som t ex äpple, svartvinbärssaft, torkad frukt, citrus, balsamvinäger och glögg. Om sötma tillsatts är det även gott med nötter eller frön.
Rå, slakade eller mjölksyrad
Rödkålen har ungefär samma egenskaper som vitkålen men är något torrare och upplevs ofta som lite beskare som rå. Genom att strimla rödkålen tunt med t ex osthyvel eller köksmandolin eller riva den ökar smakligheten och den blir mer lättäten till olika typer av råkost och sallad. När den är fördelad kan du om du vill lägga den strimlade rödkålen i en bunke med lite salt och stampa den med en potatisstöt eller med rentvättad hand. Då börjar den vätska sig och blir ännu saftigare.
Ett annat sätt att göra rödkålen lite mjukare och mildare är att slaka kålen, d v s att hälla kokande vatten över den rivna eller strimlade kålen. När kålen är lagom mjuk så häll av det varma vattnet och skölj den i kallt vatten. Sen kan rödkålen användas som basen i en sallad och blandas med diverse goda dressingar, frukter och andra grönsaker. Både krämiga, oljebaserade och juicebaserade dressingar kan passa.
Rödkålen kan även mjölksyras. Det kan bli otroligt gott och är variationsrikt.
Tillaga rödkål
De flesta känner igen traditionell tillagad rödkål till julmat, skinkstek, gås eller kalkon. I t ex Danmark används ibland kall rödkål på smörgåsar tillsammans med skinstek.
Kålen kan också wokas eller ingå i olika typer av grytor och soppor.
Näring
Alla kålsorter innehåller mycket av bl a kalcium, kalium, fiber och vitamin C. I kål finns också så kallade glukosinolater som bryts ner till isotiocynater och indoler när vi tuggar och är kända för sin cancerhämmande effekt. Fibrerna är bra för bl a bakterierna i vår tjocktarm. Färgämnet antocyanin är en antioxidant som skyddar våra celler och ev kan minska inflammationer.
Förvaring och säsong
Kål trivs bäst av att förvaras i kyl, 2-4 grader. Täck snittytan på delad kål med plast så den inte torkar ut.
Svensk rödkål brukar finnas september till mars och ibland importerad från t ex Danmark och Holland.
Kål hör till de äldsta kända grönsakerna. Rödkålen används inte lika flitigt som vitkål och har först under 1900-talet fått större betydelse
 
Spännande att veta:
Rödkål fungerar som pH indikator vilket du märker av när du blandar rödkål med olika livsmedel med olika pH. Det är färgen antocyanin som finns i rödkålen som påverkas på olika sätt. Blandar du rödkålen med sur dressing blir den röd, den bli mer violett i en mer neutral dressing men blå om rödkålen hamnar vid den basiska lutfisken på tallriken.
 Gör en god coleslaw med rödkål »| Rödkålssallad med äpplen saftig
Cecilia Sassa Corin, matkonsult Hushållningssällskapet