Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Mjölk
Mjölkens vara eller icke vara är flitigt diskuterat i media. Mejeriprodukter innehåller hur som helst mycket näring. Mjölk och yoghurt finns av många olika slag och i olika fetthalter, med olika bakteriekulturer och med eller utan laktos. Mjölk kan vara dryck men den ingår också i matlagning och vid bakning.
Mjölkkonsumtion
Mjölkkonsumtionen har minskat rejält de senaste 20 åren. 1980 låg konsumtionen av mjölk och syrade produkter på 5 dl/person och dag jämfört med 3 dl/person och dag år 2018. Samtidigt är det av intresse att veta att ostkonsumtionen samtidigt har ökat från 14 till 18,6 kg vilket gör att den totala konsumtionen av mejeriprodukter är ungefär densamma.
Varför konsumtionen har minskat beror säkert på många faktorer. En av dem är att vi äter allt fler måltider utanför hemmet - och mjölk är en hemmadryck. Vissa avstår från mjölken eftersom de felaktigt tror att de blir tjocka av mjölk. Forskning tyder snarare på att mjölkdrickare har lättare att hålla vikten, men egentligen ökar risken för övervikt av allt som man äter för mycket av. Andra drycker har konkurrerat ut mjölken. Bl.a. kolsyrat vatten, läsk och saft, som ofta serveras till maten. Det kan också vara så enkelt att vi inte längre tycker om mjölk som dryck till maten. Däremot är det fler som dricker mjölk i kaffe. 
Kalcium
5 dl mjölk eller fil ger ungefär 75 % av dagsbehovet av kalcium. Kalcium som bland annat skelettet och tänderna behöver. Ur kalciumsynpunkt motsvarar ca 10 g ost 1 dl mjölk. Det är alltså inga stora mängder som behövs om du äter ost eller mycket annat som innehåller kalcium. Den som utesluter mjölk och mejeriprodukter helt behöver vara uppmärksam så övriga källor täcker behovet.
Beroende på vad man äter i övrigt, till exempel av ost, gröna grönsaker, mandel, nötter, baljväxter och sesamfrön, räcker det med 2-5 dl fil, yoghurt och mjölk per dag för att få tillräckligt med kalcium eller motsvarande mängd kalciumberikad växtbaserad produkt.
Mejeriprodukter innehåller även många andra viktiga vitaminer, mineraler och protein. 
Magert är näringsrikt
Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk. Både lättmjölk och mellanmjölk är enligt lag berikade med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Även andra sorter kan vara berikade och en utredning pågår om vilka produkter som skall berikas framöver (2016). Lättmjölk och mellanmjölk är ibland även berikade med vitamin A. Det mesta av fettet i mjölken är mättat och den innehåller bara lite av de fetter som är livsnödvändiga.
Välj gärna nyckelhålsmärkt mjölk och osötad yoghurt. De flesta sorter finns även som laktosfria.
Växtbaserade alternativ
De växtbaserade mjölkliknande dryckerna kan ofta ersätta mjölk men de bör vara berikade med kalcium, vitamin D och vitamin B12 för att vara ett näringsmässigt mer jämförbart alternativ. Väljer du bort animalier och mejeriprodukter helt (om du är vegan) så är det särskilt viktigt att använda produkter som är berikade berikade. 
Uppdaterad 2020