Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Tofu
Har du provat tofu?
Tofu är en vegetabilisk produkt gjord på sojabönor, vatten och salt. Den påminner om en färskost och tillverkas på lite liknande vis. Sojabönor läggs i blöt, mals och silas och ser då ut som en mjölkliknade dryck. Sedan tillsätts ett koagulerande ämne, i Japan nigari och i Kina kalciumsulfat, vilket gör att massan flockas. Bönostmassan hälls i en form och vätska pressas ur. Hur hårt ostmassan pressas avgör också hur fast den färdiga tofun blir.
Eftersom tofun är gjord på sojaböna så är den rik på protein och ett bra alternativ till kött i det vegetariska köket. Den bönost som tillverkats med kalciumsulfat innehåller också en högre andel kalcium i den färdiga osten.
 
Användningsområden
Tofun finns både naturell och smaksatt. Den naturella passar till många rätter.
Man kan skiva eller tärna tofun och marinera den för att sedan använda den i t ex en wok.
Den japanska Miso-soppan är en klassiker som oftast och gärna ska innehålla tärnad Tofu. Förutom Tofu görs soppan av en buljong, torkad malen fisk och ett slags sjögräs.
Eftersom den är fri från både mjölk och gluten så passar den även för personer med allergi eller intolerans mot dessa ämnen.
 
Det är bra att äta vegetarisk mat minst en gång i veckan och då är rätter med Tofu ett bra alternativ. Det finns gott om goda och snabba recept, perfekta för en middag mitt i veckan då tiden är knapp. Tänk på att helst använda en Tofu som är gjord på sojabönor från en ekologisk odling. Väljer du dessutom Fairtrade så bidrar du till att odlare och arbetare kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.