Ris
Ris - ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta?
Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i. Det är självfallet inget nyttigt. Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa. Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik.
I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år. Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo. Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor.
Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut. Det kan halvera mängden arsenik i riset. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris.
Odlingssättet är en miljöbov i sig. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. Det är precis det som sker vid risodlingarna. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen. Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt.
Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer. Fullkornsris med alla skaldelar kvar är det riset som har flest näringsämnen. Inte att rekommendera om man ser till arsenikhalten men med hänsyn till övriga näringsämnen som finns i skaldelarna och till mängden fullkorn och fiber så är det fortfarande ett bra alternativ. Men välj fullkornriset mer sällan.
Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.
Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna.
Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på.
Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.
Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto. Det är förbehandlat för att klibba mindre.
Så ät ris med måtta. 1-2 gånger per vecka är ingen fara. Fullkornsris mer sällan. Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens. Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre. Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.