Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Sej
Torskfiskar är en stor grupp fiskar såsom Torsk, Kolja, Vitling och Gråsej. Dessa fiskar har varit och är fortfarande viktiga för oss.
Sej eller Gråsej är olika namn på samma fisk. Den är en kraftig spolformad torskfisk som saknar den karakteristiska skäggtömmen som torsken har. Den kan väga ca 15 kg och bli ca 120 cm lång men vanligast är en vikt på runt 1-3 kg. Den är allmän i haven nära oss, Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak.
På grund av den gråbruna färgen på fiskköttet har den ofta blivit lite sämre ansedd än torskens kritvita fiskkött. Smaken är dock mycket god och köttet är lite grövre än torsken. Det gör att den passar bra till att grilla då den håller ihop bättre. Givetvis kan man både koka och steka fisken. I gratänger och grytor är den utmärkt då den håller ihop väl och smakar gott.
 
Från alla våra torskfiskar får vi bra fullvärdiga proteiner. De är magra fiskar som därför inte innehåller så mycket omega-3 som till exempel de feta laxfiskarna eller sillarna. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 3 gånger i veckan varav fet fisk en gång.
 
Sej är en torskfisk som inte anses vara drabbad av utfiskning. Tänk ändå på att alltid titta efter det blå MSC-märket när du köper fisk. Den märkningen står för ett hållbart fiske. För Sejens del är det avgörande för fortplantningen. Är fisken mindre än 40 cm har den inte hunnit fortplanta sig och då riskerar man utfiskning av arten. Läs mer under rubriken MSC- märkning » . Man kan också titta på WWF: s fiskeguide om man vill veta mer om hållbart fiske.