Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
 

Svalkande gul gazpacho

Finns det något godare än en kall och fräsch gazpacho en riktigt varm sommardag? På ett kick mixar du soppan på gurka, tomater och paprika. Och så vinäger, tabasco och vitlök för att sätta smak. Häll på termos så håller den sig kall på picknick och i matsäck. Passar som förrätt, huvudrätt och på buffé.
Portioner: 4
1 gurka
1 gul paprika
2 gula tomater
2 skivor vitt bröd
½ schalottenlök (eller en liten bit röd lök)
1 hackad vitlöksklyfta
½-1 tsk tabasco
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt (eller smaksätt med grönsaksfond)
ca 
2 dl vatten
Garnering:
tärnad gurka, röd paprika
raps- eller olivolja
Så här gör du
1.Skala lite av gurkan och skär i bitar. Dela och kärna ur paprikan. Skär tomater, paprika och brödet bitar (skär ev bort kanterna). Finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftorna.
2.Lägg gurka, paprika, tomater, bröd, lök, hälften av oljan och vitlök i en blender eller matberedare. Mixa slätt. Smaksätt med tabasco, olivolja, vinäger, salt (eller grönaksfond) och späd ev med vatten. Grönsaksfond ger vanligen lite djupare smak än salt.
3.Garnera gärna med gurka, röd paprika och raps- eller olivolja vid servering.