Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Här har man drygat ut färsen med mycket rotfrukter och bönor i en härlig Chili con carne. Det blir en mustig god gryta, men smaka av ordentligt med kryddor du tycker om. Har du svårt att förlika dig med baljväxter så använd gärna linser eller små bönor, då framträder inte mjöligheten lika mycket.
1 hackad gul lök
1 strimlad morot
1 strimlad palsternacka
2 msk tomatpuré
½-1 buljongtärning
2 klyftor vitlök
svartpeppar
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk chilipulver
ev soja
För hetare smak: Smaksätt med Cayenne, hackad chili, sambal oelek eller sweet chilisås
Om du använder torra bönor: Blötlägg bönorna i kallt vatten (1 msk per liter vatten), i minst 14 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Koka bönorna i ca 1 tim eller tills de är mjuka.
Om du använder konserverade bönor/linser, häll av spadet och skölj bönorna under innande kallt vatten i en sil.
Torrfräs (utan fett i pannan, färsen brukar avge tillräckligt med fett) färsen tillsammans med löken i en grytan/panna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, grönsakerna, pressad vitlök, buljong, bönor och kryddor.
Låt grytan puttra på svag värme i ca 30 min. Smaka av ordentligt. Smaksätt ev med mer kryddor och tomatpuré. Smaksätt ev med extra soja.
Strö över rikligt med hackad persilja.
Grytan serveras med ett grovt bröd, potatis eller kokta gryn och råkost. En klick gräddfil eller mini fraice passar bra till, speciellt om man har het kryddning på grytan.
Linssallad med rödbetor 4 port
Många matlagare i olika kurser har känt sig tveksamma till denna sallad då de läst receptet, men blivit glatt överraskade när de smakat.
1 burk kokta gröna linser
Knappt
½ dl hackad dill
1 msk rapsolja
salt och peppar
Häll av spadet från linserna och skölja dem i en sil under rinnande vatten. Hacka och förbered alla ingredienserna. Spara lite purjolök till dekoration Blanda alla ingredienser. Smaka av.