Potatis-och tomatlasagne, 4 – 6 portioner
I butikerna finns många olika sorters potatisar att välja mellan, passa på att prova ett antal och finn dina egna favoriter. Här kommer ett recept på en underbart god potatis- och tomaträtt, typ ”lasagne”, som passar både liten som stor.
1 kg potatis, välj din egen favoritsort
2 dl krossade tomater
2 st tomater
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1½ dl ost, riven, smakrik, 17 % fett
4 dl ostsås, 8 % fett
Matfett till formen
Gör så här:
1. Förvärm ugnen till 200 °C.
2. Skala och skiva potatisen tunt.
3. Hacka de färska tomaterna. Skala och hacka lök och vitlök.
4. Koka tomatsås på krossade tomater, hackade tomater, lök, vitlök och honung i cirka 10 minuter. Smaka av med sambal oelek och salt.
5. Smörj en ugnsfast form och lägg potatisen i botten.
6. Fortsätt med tomatsås, riven ost och potatis.
7. Det ska bli 3 lager med potatis och två lager med tomatsås samt två lager med ost.
8. Häll ostsåsen över sista potatislagret.
9. Tillaga i cirka 50 minuter tills potatisen är mjuk.
Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson
Foto: Björn Tesch