Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Inte så risigt alls!

Det finns goda och bra alternativ till ris, som både är svenskt och med förringabara metangasutsläpp! Låter väl inte så risigt? De svenska produkterna heter MatveteMathavre och Matkorn.

Matvetet/mathavre och matkorn an ofta för att göra matiga sallader, en nyttig njutning. Matvete är svenskt vete, där endast tagit några procent av det yttre skalet är borttaget. Grodden är kvar. Matvete användas i stället för ris, potatis och pasta och har en fyllig smak.

Många upplever fullkornsprodukter som tråkiga i färgen. Det kan avhjälpas med att blanda det med lite färgglada grönsaker, kryddgrönt eller att koka det med t ex gurkmeja för att få en svagt gul färg.

Ris har odlats som livsmedel sedan urminnes tider, och är en basvara världen över, framförallt i Asien. I Sverige äter vi ca 4 kg ris/person och år. Vi är alltså inga storkonsumenter. Och det är kanske inte så dumt, med tanke på att ris påverkar miljön negativt på grund av höga metangasutsläpp. Ris odlas ju inte direkt i Sverige, vilket innebär att det även fraktas långväga, vilket heller inte är så snällt mot vårt klimat.

Matvete är ett lättlagat o|ch nyttigt alternativ till vanligt ris, då det innehåller nästan dubbelt så mycket protein och bra med fiber och fina antioxidanter eftersom det är en fullkornsprodukt. Mustig smak som passar bra i sallader.

Tillagningsanvisning:
1. Mät upp matvete och vatten i en kastrull.
2. Koka upp och rör om.
3. Koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Låt gärna stå några minuter.

Mathavre är en fullkornsprodukt från vårt närområde. I mathavre finns många nyttigheter och fullkornets alla fördelar. Det innehåller lösliga kostfibrer som bidrar till hälsosamt låga nivåer av kolesterol i blodet. Mathavre har en mild och behaglig smak som passar till det mesta i köket.

Tillagningsanvisning:
1. Skölj havren i vatten.
2. Koka upp vatten och salt. Lägg i havren.
3. Låt koka under lock på svag värme I ca 12 minuter.
4. Dra kastrullen från plattan och låt gärna stå några minuter.
5. Rör om med en gaffel och blanda gärna i lite smör eller olja.

Matkorn är svenskt korn som klippts i mindre bitar. Tack vare skonsam förädling finns alla kornets nyttigheter bevarade samtidigt som koktiden kortats till endast 8 minuter. Korn innehåller kostfiber (ß-glukan) kända bland annat för kolesterolsänkande egenskaper. Matkorn innehåller även nyttiga mineraler och vitaminer. Smaken är fyllig och du håller dig mätt länge.

Tillagningsanvisning:
1. Koka upp vatten och salt. Lägg i kornris.
2. Låt koka under lock på svag värme i 8 minuter.
3. Dra kastrullen från plattan och låt gärna stå några minuter.
4. Rör om med en gaffel och blanda gärna i lite smör eller olja.

 

Matkornssallad med rödbetor |Gul kornsallad |