Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Årets början – nyårslöften – Mer grönt på schemat!

Nytt år, nya löften och förhoppningsvis (ännu) ett hälsosamt år för hela familjen! Efter december månad, som brukar vara full av mat och godsaker vid alla högtider, är det dags att gå tillbaks till vardagen. Och varför inte försöka stoppa in ännu lite mer frukt och grönt i våra liv.

Livsmedelsverkets siffror visar tydligt att våra barn och ungdomar idag äter för lite av denna varan. Hur ändrar vi på denna trista trend? Givetvis genom att inspirera, motivera och servera mer grönt på schemat!

Varför inte börja året med att införa en vegetarisk dag i veckan? Det finns en hel uppsjö av smarriga vegetariska rätter. Ersätt kött/fisk/fågel med proteinrika produkter, exempelvis sojaprodukter (sojakött, tofu), bönor, linser och ärtor eller quorn. Försök att ”smyga in” mer rotfrukter i maten, mosa ner kokta morötter och palsternackor i potatismoset, lägg i broccoli i fiskgratängen eller varför inte baka vegetarisk pizza hemma som du toppar med ugnsgratinerade rotfrukter och örtkryddor?

Börja morgonen med att alltid involvera frukt. Hackad i yoghurten eller filen, riven på gröten. Eller skivad ovanpå pålägget på smörgåsen.

Se till att ta för vana att alltid skicka med dig själv och skolbarnen en frukt till jobbet/skolan varje dag. Och avsluta gärna kvällen med en frukt, för alla familjemedlemmar. På detta sätt är det inte alls så svårt att komma upp i rekommenderade mängden 500 g frukt och grönt per person och dag (400 g för barn i ålder 4-10 år, 1-3 åringar ska äta frukt och grönt till varje måltid).

Mycket är vunnet om man kan få in mer grönt på schemat. Äter man mer frukt och grönt äter man oftast mindre av söta och feta produkter. Grönsaker och frukt bidrar till att ge maten en bra balans. Oavsett ålder.

Men det gäller att få in vanan, sen går det av sig själv. Lite som en trögt tåg, när det väl kommit igång, så tutar och kör det av sig själv.

Mer frukt och grönt åt folket!


Text: Martina Jönsson, matkonsult
Hushållningssällskapet Halland