Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vilka bär ska kokas innan man äter dem?

Det går bra att äta färska hallon och svenska frysta hallon utan att koka dem. Importerade frysta hallon är en risk och Livsmedelsverkets råd är att koka dessa innan de äts.

Frysta, importerade hallon

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.

 

 

Källa: Livsmedelsverket