Renskavsgryta
4 port
1 paket fryst renskav eller viltskav, ca ca 250 g
1 röd lök
200 g champinjoner
2 msk flytande matfett
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soja
1 tsk senap
1 tsk timjan
1 dl färska eller frysta lingon
salt, peppar
hackad persilja till garnering
Servera med potatismos (se recept nedan) och Haricots verts som grönsak till.
Gör så här
1) Ta fram renskavet ur frysen. Låt det tina något.
2) Skala och hacka löken.
3) Skölj och dela svampen i mindre bitar.
4) Smält matfettet i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt.
5) Lägg i renskavet och bryn det. Vänd på plattan med skav flera gånger under stekningen och ”skrapa” av köttet. Rör runt under tiden.
6) Lägg i lök och svamp i stekpannan. Låt det fräsa några minuter.
7) Strö över vetemjölet och blanda.
8) Häll på grädde och vatten.
9) Tillsätt i grytan: buljongtärning, soja, senap och timjan.
10) Krydda med svartpeppar. Smaka av med salt.
11) Låt grytan sjuda 5 minuter.
12) Salta och peppra, smaka.
13) Blanda gärna ner lingon i grytan innan servering.
14) Dekorera med hackad persilja.
15) Servera renskavsgrytan med potatismos och sjudna Haricots verts.
Potatismos 4-5 portioner
1 kg vinterpotatis (mjölig sort)
vatten, salt
2-2½ dl mjölk
ca 1-2 msk matfett
salt, peppar
Gör så här
1) Skala potatisen och skär den eventuellt i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten under lock.
2)Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller pressa den genom en purépress.
3) Späd med mjölk, helst varm, lite i sänder och arbeta moset luftigt t.ex. med en elvisp. Tillsätt matfett och smaka av med salt och peppar.
Foto: Thomas Carlén