Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Skydda maten


All mat som sparas och förvaras måste skyddas mot stark lukt, bakterier och uttorkning. Om salladen inte förpackas ordentligt och samtidigt äpplen ligger intill, kommer salladsbladen att sloka – till exempel. Äpplen avger nämligen etylengas som skadar andra frukter och grönsaker.

Mat i kylskåpet måste täckas över. Dels för att minska frostbildningen. Dels för att inte ta åt sig, eller avge, lukt och smak från annan mat.

Lök, sill och stark ost ger smak åt annat såväl i kyl som i frys, och måste därför slås m väl. Men starkt luktande och fet mat skall inte stoppas i plastpåsar. Stark ost håller sig bättre och luktar mindre om den förvaras i plastburk med tätslutande lock.

Det är överhuvudtaget viktigt att tänka sig för när man väljer kärl för att förvara mat. Livsmedel skall aldrig ligga kvar i öppnade konservburkar. Porslin med sprickor skall inte heller användas; bakterier fastnar i håligheterna. Glaserade keramikkärl och emaljgods bör undvikas eftersom bly och kadmium kan lösas ut.

Aluminiumkastruller är inte till för att förvara mat i. Metallkärl eller porslin med gulddekor skall inte täckas över med aluminiumfolie; aluminium kan vandra över till maten. Kärl och folie av aluminium är känsliga för stark saltkoncentration och för frukt- och bärsyror.

Rostfritt är tåligt, men långtidsförvaring av riktigt salt mat kan ge rostfläckar.