Varje måltid har en historia att berätta,
från ursprung till tillagning och servering
Matkultur handlar om hur vi förhåller oss till mat, måltider och matlagning. Det handlar inte enbart om vad vi bjuder på till fester, utan framför allt vad vi äter hemma dagligen.
Vi är alltså en del av vår matkultur, vare sig vi vill det eller inte. Liksom alla kulturformer är matkulturen en del av det som gör oss till människor. Vår mat och vårt förhållande till mat kan göra våra liv rikare, föra oss samman med andra människor och få oss att känna oss delaktiga av ett större och viktigare sammanhang.
Men då måste det handla om mer än bara värma, tugga, svälja. Vi behöver ett meningsfullt förhållande till mat. Och hur får vi det? På samma sätt som när det gäller all annan kultur: genom att närma oss mat och måltid med glädje och respekt.
Exakt vad är det vi ska känna glädje och respekt för? Vi kan börja med själva maten. Man har anledning att känna glädje över få mat över huvudtaget. För många människor är det allt annat än självklart, så det finns all orsak till glädje.
Någonting annat att känna glädje över är att det i världen finns otaliga människor/livsmedelsproducenter som jobbar hårt för att vi ska få vår mat. Och även om matindustrin är just i industri i stor skala, produceras råvarorna ändå av människor någonstans i världen.
Om maten odlas nära dem som äter den får man en större förståelse för odlingen: för hur man odlar, vilket arbete det innebär, svårigheter, och så vidare. Det ger en större respekt för maten, vilket förhoppningsvis också kan minska matsvinnet – man slänger inte lika lättvindigt det man sett någon arbeta hårt för, och slösar inte heller lika gärna. Och om maten kommer från den egna hembygden så känner man ofta stolthet. Stoltheten ger också en sorts respekt och gör att man i större utsträckning värnar naturen och miljön. Det blir nära och konkret.