Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Anissa Thompson

Couscous – snabbt, lätt och gott!

Couscous är mycket vanligt i Nordafrika där det används ungefär på samma sätt som ris. I Marocko är couscous en av nationalrätterna. Couscous framställs av den inre delen av vetekorn (durumvete), ungefär som mannagryn. Det är gott, lättlagat och en bra omväxling till pasta, ris och potatis. På senare år har couscous blivit mycket populärt även i Sverige och finns numera i princip i alla svenska mataffärer, leta på hyllan med ris och andra gryn. Ofta kan man hitta rejäla säckar couscous av bra kvalitet till ett billigare pris än hos de svenska matvarukedjorna hos affärer med utländskt sortiment.

Couscous är mycket lättlagat. Ta lika stor mängd couscous som vatten. Koka upp vattnet med ev. en buljongtärning, ta bort kastrullen från värmen, häll i couscous och rör om. Låt stå dra några minuter, sedan är det klart. Om man vill kan man även röra i en klick smör och smaksätta med lite salt.

Servera couscousen till köttgrytor, grönsaksgrytor, fiskrätter eller använd den som grund i en varm eller kall sallad. På vintern är det gott med en varm sallad – woka lite grönsaker och blanda med couscousen, strö över smulad fetaost och hackad persilja. Du kan använda även blanda couscousen med hackade, soltorkade tomater och oliver och kalla eller varma grönsaker – allt efter årstid och säsong!