Pannbiff
300 g köttfärs
½ riven gul lök
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
1 msk flytande margarin
Blanda köttfärsen med salt och peppar. Blanda i riven gul lök, potatismjöl, ägg och vatten. Rör snabbt ihop. Forma färsen till biffar och stek i fettet ca 2-3 minuter på varje sida till de fått vacker färg.
Förslag på tillbehör:
Klyftpotatis
9-10 st. medelstora potatisar (ca 800g)
1 msk flytande margarin
Det är bra om potatisen är av fast sort, t ex. Bintje eller Asterix. Skala potatisen och skär den i stora klyftor. Sätt på ugnen på 250 C. Smörj en långpanna eller en ugnsfast form med margarinet. Lägg i potatisen. Den skall ligga i ett tunt lager för att få fin färg. Stek i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Vänd den någon gång med stekspade annars kan den fastna i formen och så att den får fin färg runt om.
Tomatsås
400 g passerade tomater
4 msk tomatpuré
½-1 hackad gul lök
1 msk matfett
1 tsk örtkrydda (timjan, oregano)
1 tsk honung
1 st. köttbuljongtärning eller grönsaksbuljong
1 krm vitpeppar
Ev salt
½ krm cayennepeppar
Smält matfettet i en gryta och tillsätt den hackade löken. Låt den fräsa i matfettet tills den blir mjuk och glansig. Blanda i övriga ingredienser och koka upp. Var försiktig med cayennepepparn så det ej blir för starkt. Cayennepeppar blir starkare när det fått koka en stund. Låt såsen koka under ca 5 minuter.
Broccoli
Ca 300 g broccoli
½ tsk salt per liter vatten
Koka upp salt och vatten. Dela broccolin i mindre bitar och lägg i bitarna i det kokande vattnet. Koka tills broccolin är lagom mjuk ca 3-5 min beroende på storlek.
Grönsallad
½ isbergshuvud
3 tomater
½ gurka
1 tsk citronsaft
Strimla isbergssalladen och skölj samtliga grönsaker. Skär tomaterna i klyftor och gurkan i skivor. Blanda allt i en skål och häll över citronsaften.