Indonesisk köttgryta
4 portioner
Ingredienser500 g färsk skinka eller bog av gris
2 palsternackor, 500 g
2 morötter, 500 g
Marinad:
1 gul lök, ca 100 g
½ dl kinesisk soja
½-1 msk curry
½- 1 tsk ingefära, malen
4 dl utspädd äpplejuice
2 msk vinäger
2 vitlöksklyftor
Redning:
½ dl vatten
1 msk vetemjöl
Gör så här:
1) Börja med marinaden. Hacka lökarna. Blanda soja, curry, ingefära, äpplejuice, vinäger, pressad vitlök och den hackade gula löken i en skål.
2) Skär skinkan i strimlor och lägg den i marinaden. Rör om och låt alltsammans stå i kylskåp 2-8 timmar (gärna över natten).
3) Lägg över alltsammans i en gryta. Sjud under lock på svag värme i 10-15 minuter.
4) Skala under tiden rotsakerna. Strimla dem fint och blanda ner i grytan.
5) Sjud ytterligare 5 minuter. Skaka ihop vatten och vetemjöl i en redningsbägare. Häll redningen i grytan under omrörning.
6) Låt koka ytterligare 3-5 minuter.
7) Serveras till ris eller kokt potatis och Currysallad.