Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bulgur – lätt att laga, gott att äta!

Bulgur är enkelt och smidigt att tillaga och dessutom jättegott! Bulgur serveras som ett varmt tillbehör ungefär som ris, pasta eller couscous.

Men bulgur är också en perfekt bas i både varma och kalla sallader tillsammans med finhackade tomater, paprika, lök, squash, oliver, fetaost eller vad du tycker om och har hemma. Bulgurvetet har i alla tider varit stapelvara i det vegetariska köket för att att inte tala om det traditionella köket från Turkiet, Syrien, Libanon och delar av Irak.

En känd och populär rätt är ”Tabolleh” en kall bulgursallad där man kokar bulgur i tomastkross och buljong och sedan blandar med finhackad tomat, gurka, paprika, persilja och mynta samt dekorerar med svarta oliver!

Bulgur är tillverkat av hela korn av durumvete som förkokats, skalats och klippt i bitar och behöver en koktid på ca 10 min. Bulgur är besläktat med cous cous på så sätt att båda görs av durumvete, men till skillnad från cous cous innehåller bulgur vetekornets alla beståndsdelar och har därför mer proteiner, mineralämnen, vitaminer och fibrer.

Så här kokar du bulgur;
Mät upp buljong eller vatten/ tomatjuice med salt i en kastrull.
Tillsätt bulgur och sjud i 8-10 min.
Smaksätt gärna med paprikapasta (Ajvar Relish) och örtkryddor.

Tips på goda recept med bulgur
Halloumi med bulgurssallad och soltorkade tomater»
Hokifilé med lök och tomat samt grönsaksbulgur»

Artikelns sökord
Bulgur, Tabolleh, Durumvete