Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Svamppaj med grönkål

8 bitar

Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1/2 dl solroskärnor eller valnötskärnor
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning
150 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör
100 g grönkål
100 g Kvibille gräddädelost

Äggstanning
4 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm mald vitpeppar

Ugn: 225°

Gör så här
1. Lägg grahamsmjöl, vetemjöl och solros- eller valnötskärnor i skålen till matberedaren med kniven monterad. Mixa snabbt ihop pajdegen till en degboll.

2. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Spara lite av degen till att dekorera pajen med ett hjärta. Tryck ut degen och ta ut hjärtat med ett kakmått. Ställ pajformen i kylen 30 minuter.

3. Nagga pajdegen och förgrädda den 10 minuter i mitten av ugnen.
Ansa och skiva champinjoner och purjolök. Fräs det i smör i en stekpanna. Repa och förväll grönkålen eller tina den frysta och låt den rinna av. Grovhacka den förvällda grönkålen. Smula ädelosten. Fördela allt i pajskalet.

4. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen och häll den över fyllningen. Lägg hjärtat av pajdegen i mitten på pajen. Grädda pajen, ca 25 minuter, så att den får fin färg. Servera pajen ljummen.

Av: Christina Asplund
Foto: Thomas Carlén