Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Gör egna groddar!

Att grodda sina egna groddar är en spännande process som roar både stora och små barn. Redan de gamla grekerna (för att inte tala om kineserna som groddat i flera tusen år) kände till att groddar gav människor liv och kraft.

I torra frön och bönor finns gott om järn och mineraler, men också ämnen som gör att de inte kan tas upp av vår kropp. I groddningsprocessen försvinner dessa hämmande ämnen så att mineralerna och järnet blir mer lättillgängligt för vår kropp. Dessutom ökar vitaminhalten och groddarna kryllar av livskraftiga enzymer. Groddar är både bra och billiga grönsaker: En dryg matsked alfaalfafrön blir en burk färdiga groddar. Äter du mycket groddar, kan det vara idé att odla dem själv. Då är du också säker på kvaliteten. Förvara de färdiga groddarna kallt i kylskåp!

Alfaalfa, bockhornsklöver, mungbönor och linser är bra att grodda. Från torrt litet frö till ätfärdig grodd tar det ungefär 3-5 dagar.

Så här groddar du:

Skaffa en groddburk (finn si hälsokostaffärer). Eller ta en glasburk, en bit finmaskigt tyg (typ gasväv/myggnätstyg) och en gummisnodd.

Bred ut frön på en tallrik och rensa bort alla skadade eller missfärgade frön.

Lägg några matskedar frön i burken och fäst tygbiten med gummisnodden (tygbiten fungerar som sil).

Skölj fröna i rinnande vatten. Ställ burken upp och ned på lut i en skål eller i ett diskställ. Grodden utvecklas bäst i mörker och rumstemperatur. Lägg över en handduk.

Skölj groddarna väl, minst morgon och kväll och låt dem rinna av. Efter 3-5 dagar är groddarna färdiga.

Ställ gärna fram groddarna i ljuset i fönstret några timmar, så blir de vackert gröna.
Det är viktigt att förvara de färdiga groddarna kallt i kylskåp!

Artikelns sökord
Groddar, Nyttig mat, Gör egna groddar