Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Glass i stora lass!

Det finns nog knappast någon efterrätt som är så populär både hos vuxna och barn som glass. På sommaren stiger glassförsäljningen i höjden och i Sverige har vi blivit bäst i Europa på att äta glass!

Glass är enkelt att servera - färdig direkt från frysen. Men ibland kan det vara roligt att göra något annorlunda, t.ex. en fantasifull uppläggning med färsk frukt, färska bär, rån och någon god sås.

Man kan också tillaga någon rätt med glass, som t.ex. ”Glace au four” eller ”Glass i ugn”, som det heter på svenska. Du lägger helt enkelt glassen på en sockerkaks- eller knäckbotten med bär och täcker sedan glassen med vispad äggvita och gräddar i mycket varm ugn några minuter. En underbar ”retrorätt” som alla garanterat älskar - en härlig blandning mellan varmt och kallt!

Eller varför inte pröva att göra egen glass? En äkta hemgjord glass har bara några få ingredienser; socker, ägg, mjölk eller grädde och är helt i en klass för sig!


Lite glasshistoria
Redan under Romarriket avnjöts glass, men svårigheten att få tag på snö eller is i medelhavsområdet innebar dock att desserten endast åts av högre samhällsgrupper. I Sverige finns glasstillverkning belagt sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.

Man tror att glass funnits mycket länge och det finns många sägner om dess historia. Hur sanna de är vet vi inte riktigt säkert. Mycket gamla kinesiska skrifter beskriver glasstillverkning av fruktsaft och snö. Troligen tillverkades glass i Europa redan 400 f.Kr, då Alexander den store var mycket förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som man frös i hårdpackad snö.

Under de första århundradena efter Kristi födelse fanns det butiker i Rom som sålde heta drycker på vintern och isade eller frysta drycker på sommaren. Dessa framställdes med hjälp av snö som hämtades från bergen av slavar ditsända av kejsar Nero (50 e Kr). Snön användes sedan för att frysa honung och fruktkött till glass.

Efter detta hördes ingenting om glass under några århundraden förrän Marco Polo i slutet av 1200-talet gav sig iväg till Asien och kom hem till Italien där han berättade om en efterrätt han fått i Peking gjord på frusen mjölk. Det ledde till att italienarna började tillverka glass och än idag är Italien välkänt för sin goda glass.

Under 1600-talet spred sig glassen över Europa, men den var länge ett njutningsmedel förbehållen de kungliga hoven. Under 1700-talet började glass säljas till allmänheten i Nordamerika, men det var först på 1800-talet som försäljningen tog fart då den första grossistfirman startade.

Turboglass med banan