Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


På Valborg firar vi vårens ankomst!

Valborg och första maj är vårens helg fram alla andra, en helg då man lätt blir både sentimental och romantisk på en gång. På valborgsmässoaftons kvällen hälsar vi våren välkommen på många platser i Sverige genom att traditionsenligt tända en stor brasa utomhus. Många tänder även grillen för första gången om vädret tillåter. 

Seder från Sverige och Tyskland
Sederna kring Valborg är både svenska och lånade från Tyskland. Valborgsmässo-eldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången efter den långa vintern. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.

I Tyskland vad Valborgsmässonatten årets stora häxnatt, ungefär som skärtorsdagen var det hos oss. Och liksom vi svenskar på sina håll försökte hålla häxorna borta ur grannskapet med hjäp av påskledar och påsksmällar, så tände man i Tyskland Valborgsmässobål i samma syfte. En tradition som har smittat av sig till oss i Sverige, i vissa delar av landet tänder vi ju också valborgsmässobål.

Valborgsmässofirandet är en ganska ny tradition och flicknamnet ”Valborg” fördes inte in i almanackan 1 maj förrän år 1900. Helgonet Valborg var en engelsk-tysk abbedissa som levde på 700-talet.

Sista april var det förr i tiden i södra Sverige sed bland ungdomarna att ”bära maj i by” eller ”sjunga maj”. Det betyder att ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, ”maj”, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille.

Säsongsaktuella råvaror
En annan tradition kan ju också vara att äta lite extra gott på Valborgsmässoafton. En kall vår passar det med varm soppa, grytor eller varma drycker. En buffé med vårens primörer i centrum eller vårens första grillkväll kan vara andra passande teman.

I södra delarna av landet är sparris, nässlor, gröna blad, rabarber och gräslök aktuella men också fjolårets rotfrukter. Passa på att tömma frysen på fjolårets bär eller använd de svenska äpplen som fortfarande finns i fruktdiskarna.


Många goda recept finns i vår receptbank>>

Artikelns sökord
Valborg, Valborgsmässoafton, Mat till valborg