Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Plättar/Pannkakor


10 stora eller 40 plättar

3 dl vetemjöl (byt ev ut ca 1 dl mot grahamsmjöl)
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 + 1 msk flytande matfett

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa i äggen och 2 msk  av matfettet.

Smält ca 1 msk matfett i en  stekpanna eller plättlagg. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen på plattan.
Beräkna ca ¾ dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda på andra sidan. Rör om då och då i smeten, så att mjölet inte sjunker till botten.