Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Spenat/Nässelsoppa

Nässlorna är en av vårens allra första primörer. Hittar du inga nässlor använder du bara en annan vårprimör – spenat! Har du nässlor eller spenat i frysen kan du tillaga soppan när som helst på året.

2 l färska (el 250 g frysta) hackade nässlor
el spenatblad
1 gul lök
2 msk matfett
1 liter vatten
2 buljongtärningar
(grönsaks- el höns-buljong)
el 3 msk konc fond
2 potatisar (mjölig sort), ca 100 g
Salt, peppar

Tillbehör
Kokta ägghalvor
Gräslök
Brytbröd

Gör så här:
Förväll färska nässlor el spenat först genom att koka dem ca 5 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt till 1 liter vatten). Låt dem rinna av i en sil och pressa ur vattnet. Hacka el mixa dem. Skala och hacka löken mycket fint. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den hackade löken och fräs den glansigt guldgul. Tillsätt vattnet och buljong-tärningarna el fond.

Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Rör då och då. Tillsätt förvällda, hackade eller frusna nässlor el spenat i soppan, låt allt få ett uppkok. Vill du ha en tjockare konsistens så red av med lite vatten blandat med 1 msk majsstärkelse. Smaka av soppan med salt och peppar.

Efterrätt
Bärkompott med kanelcreme