Hemligheten bakom en lyckad risotto
Risotto är en italiensk maträtt som är gjord huvudsakligen på ris. Den har uppstått i nordvästra Italien och det finns många lokala varianter på olika platser i landet. Man bör använda avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris.
Risotton fungerar som en grund som man sedan kan smaksätta med allt från grönsaker, svamp, kött eller fisk och skaldjur. Kan användas till fisk eller kött, eller helt enkelt som en ensamrätt.
Gör så här för att lyckas
Hemligheten bakom en
lyckad risotto ligger i bra råvaror (som alltid) och en tjockbottnad kastrull.
Det är viktigt att satsa på rätt sorts ris, arborio eller avorioris. + bra buljong (prova gärna de färdiga fonderna som finns att köpa + en god ost.
Låt buljongen koka upp och håll den sedan varm på spisen så att du har den beredd.
Skala och hacka löken och fräs i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset.
Häll på ca 1 dl av den varma buljongen och rör om med en träslev tills den absorberats av riset. Sedan häller man på buljong lite i taget.
Rör om nästan oavbrutet och ta ev bort kastrullen från plattan då och då – risotton ska sjuda hela tiden, men inte bränna vid.
Efter ca 20 min känns riset krämigt och mjukt på utsidan, men har fortfarande en fast kärna. Då är det klart.
Ett lite enklare recept på en vardagsrisotto hoittar du här>>
Artikelns sökord
Risotto,
laga risotto,
lyckad risotto,
recept risotto