Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Korviga rätter

De flesta barn älskar korv. På längden och tvären. Tjocka, smala, korta, långa och mer eller mindre kryddiga. Tillaga dem med nya goda tillbehör till festliga vardagsmåltider. Våra traditionella falu-, prins- och wienerkorv har fått sällskap av massor av spännande korvar inspirerade från när och fjärran. Läs innehållsförteckningen och köp en korv med högt köttinnehåll!

Ett av de vanligaste kraven på vardagsmat är kort tillagningstid. Maten ska vara god, lite festlig, men framför allt snabblagad. Om den sedan inte heller gör stora hål i plånboken – desto bättre! En korvgryta uppfyller med lätthet alla kraven.

Falukorven är särartsskyddad och måste innehålla minst 60% köttråvara av gris och nötkött, och därutöver endast potatismjöl, koksalt med nitrit, kryddor och vatten. Fantasinamn som till exempel sportfalu eller festfalu gör det möjligt att förändra innehållet i korven och att sänka kötthalten.

Allt fler korvar i kyldisken - här är ett litet axplock

Bratwurst
Speciellt anpassad för stekning eller grillning. Innehåller fläskkött, ibland även nötkött, späck och kryddas med bland annat muskotblomma och koriander.

Chorizos
Argentinsk korv i grunden. Numera anses den komma från Spanien. Gjord på griskött, späck, paprika, vitlök och oregano. Finns i en mängd lokala varianter.

Frankfurter
Tysk, förstås, som är lika god att koka, steka som att grilla. Gjord på övervägande -nötkött och kryddad med bland annat ingefära.

Kabanoss
Ungersk korv gjord på nötkött smaksatt med rödpeppar, paprika och vitlök. God i grytor men även på grillen.

Kolbàsz
Ännu en ungersk, kryddstark korv. Stoppad med gris- och nötkött smaksatt med bland annat paprika och jalapeño. God att grilla, steka eller som extra krydda i grytor.

Salsiccia
Italiensk klassiker i korvklassen. Tillverkas på fläskkött som smaksätts med bland annat vitlök och vitt vin.

De klassiska korvarna som frukostkorv, prinskorv och wienerkorv är inte längre namnskyddade. Det finns en uttalad målsättning hos svenska charktillverkare att bibehålla recepten, men för fakta bör innehållsdeklarationen läsas.