Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Skördefest för hela kroppen

 

Sommaren går mot sitt slut och hösten närmar sig. Vemodigt tycker många. Men det är först nu vi kan börja njuta av allt som vuxit till sig och mognat under sommaren.

Torgstånden och butikerna fylls av en mängd olika sorters frukter, bär, grönsaker och rotfrukter. En fröjd för ögat men också för kroppen. Under förutsättning att vi äter dem förstås! Om vi ännu inte har tagit till oss budskapet om ½ kg frukt och grönt (5 om dan) så är september en bra månad att börja i. 

All forskning pekar på att frukt och grönt av alla de slag är bra för hela kroppen och en viktig del om vi vill ha ett långt och friskt liv. Hjärta, blodkärl, ögon, skelett, tarmar, lever, immunförsvar, hjärna och nervsystem är exempel på delar av vår kropp som verkar fungera bättre om de regelbundet får näring från frukt och grönt. Det går inte att välja ut ett enskilt näringsämne som står för effekten utan troligen är det blandningen av antioxidanter (vitamin C, vitamin E, karotenoider, flavonoider), folat, vitamin K, kalium, magnesium, kostfiber samt många andra ”växtkemikalier” som påverkar olika funktioner på ett positivt sätt.

Nya studier ger stöd för att frukt och grönsaker skyddar vår hjärna och gör att den fungerar bra även när vi blir gamla.
Så passa på nu när det är skördesäsong. Ät och njut för stundens välbefinnande men också för framtidens. 

 

Artikelns sökord

Frukt & Grönt, Skördesäsong, Bär, Grönsaker