Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Björnbären har redan mognat denna soldränkta och varma sommaren. Mer "normala" svenska somrar hör en promenad till björnbärssnåren en solig dag med hög luft hör till sensommarens och höstens njutningar.
Björnbär är en släkting till hallon med svarta bär som mognar sent på året. Björnbären ska vara helt mogna, nästan svarta, när de plockas för då är de som allra godast!
Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober. Men tack vare lyckosamt förädlingsarbete finns det idag både tidigare och tagglösa sorter för trädgårdsodling.
Varje björnbär består i egentligen av många små frukter (det samma är fallet för hallon). Trots sitt näman är björnbär alltså inget bär, utan en stenfrukt. De små stenfrukterna sitter ihop med varandra i klasar sammanbundna av supertunna små hår.
Björnbär är ett av de livsmedel som innehåller flest antioxidanter och innehåller fler antioxidanter än jordgubbar, tranbär, hallon och jordgubbar.
Björnbär används främst naturella eller kan användas i desserter, tårtor, krämer och att konservera på olika sätt. Enklasre sättet att långtidsförvara dem är att frysa in dem. Korttidsföravara dem i kylskåp.
Det går jättebra att råröra råa eller tinade björnbär med lite florsocker eller socker. De kan också kokas någon minuter och ätas varma till glass – en smaksensation! Björnbärssylt är också väldigt gott. Dessutom kan björnbär användas till saft, marmelad, pajer och kakor.