Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rötmånad - när det är varmt och fuktigt

Det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Så fort det blir varmare är det extra viktigt att hantera maten med större omsorg. Traditionellt brukar vi annars kalla slutet av juli och augusti för rötmånad, men med förädrat klimat får vi tänka om.

Maten förstörs extra snabbt när luften är varm och fuktig, då trivs bakterier och mögel extra bra och kan föröka sig snabbt. De sköna sommartemperaturerna gör att du bör vara särskilt försiktig med hur du förvarar och tillagar maten. För det är inte bara på utlandsresan som du kan drabbas av orolig mage eller magsjuka på grund av det du äter. Även här hemma frodas bakterierna i vår mat när temperaturen stiger och möglet får snabbt fäste och kan orsaka matsvinn och sjukdom. 

Ta det kallt
Nu när det är varmt och fuktigt är det därför extra viktigt att hantera maten rätt och riktigt för att inte bli sjuk av maten samt för att minska onödigt svinn. Ställ snabbt in livsmedel i kylskåpet då du tagit det du behöver, ta bara fram lite bröd ur frysen åt gången och köp frukt i omgångar. Just under dessa perioder kan det vara befogat att förvara frukt (ej bananer) i kylskåpet. En kylväska med kylklampar i kan vara bra att ta med till butiken för att hålla kylkedjan hela vägen. Mögelsporer och vissa bakterier finns naturligt överallt, även i mat, så vi får anpassa våra rutiner för att minska riskerna.
Ställ fram lite mat i taget och ställ den då helst i skuggan. Fyll hellre på faten efterhand än att att ställa fram allt på en gång. Känslig mat kan placeras på kylklampar om det behöver stå framme en stund. 

Köp lite i taget och undvik kondensbildning
Även om du inte blir sjuk av maten märker du av rötmånaden till exempel genom att bröd, grönsaker och frukt möglar snabbt, mjölken surnar/ruttnar och kanske att juicen som stått framme en stund börjar jäsa. Handla därför inte så mycket mat åt gången så maten omsätts snabbt. 
Undvik kondensbildning och byt förpackningsmaterial till rent och torrt material om det bildas fukt i påsar eller förpackningar. Kondens bildas när varma möter kallare temperatur, exempelvis om ett livsmedel legat i solen och sedan kommer in i skugga eller kyl igen. Kondens (fukt) gör att mat ruttnar och möglar snabbt. I frysen bildas det iskristaller när temperaturen varierar. Maten blir inte ohälsosam, men den kan bli torr och få sämre ätkvalitet.

Mögel - dålig smak och giftbildning
Mögel ger inte bara dålig smak, gifterna som bildas kan i vissa fall också orsaka allergiska reaktioner, vara cancerogena eller vara skadliga för t ex njurarna. Grundregeln är att hela livsmedlet ska kastas om det börjat mögla, med undantag för hårdost där mögelangreppet kan skäras bort med marginal och kraftigt sötad sylt där också möglet kan tas bort och resten användas. Mögel som finns på färsk frukt och färska grönsaker är vanligtvis inte lika farlig men det kan smaka mycket illa. Mögliga nötter ska inte ätas.

Det finns ett antal enkla regler som man bör hålla sig till för att undvika matförgiftning:

 • Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Eller kyl ner genom att ställa maten på iskalla kylklampar. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys. 
 • Kolla temperaturen i ditt kylskåp, helst +4 max +8°C. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
 • Låt inte maten stå framme utan kyla, ställ in den i kylen så snabbt som möjligt.
 • Använd kylklampar och kylväska om du ska packa ner matsäck eller om det tar tid från inköp i mataffären och hem.
 • Kylklampar kan också placeras under fat med känslig mat vid t ex bufféservering.
 • Har du dåligt med kylklampar kan du frysa ner flaskor med vatten. Allt eftersom flaskorna tinar blir det också kallt och gott vatten att dricka.
   
 • Tvätta händerna före matlagning och måltider. 
 • När du har hanterat rått kött så tvätta händerna med tvål och vatten innan du fortsätter med salladen eller andra livsmedel som inte ska tillagas. 
 • Använd olika skärbrädor och knivar för kött/kyckling och grönsaker eller diska noggrant mellan de olika matvarorna. 
 • Vid 70°C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt! 
 • Fågel och köttfärs ska vara genomstekt. 
 • Varm mat ska hållas varm (minst + 60°C) och kall mat ska förvaras kall (gärna 4°C,max + 8°C).  
 • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt eller följa datum- och temperaturanvisning på förpackningen.
 • Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
 • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.
 • Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Koka marinaden, sen går det bra att hälla den på det färdiggrillade. 
 • När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen. 
 • Skölj frukt och grönsaker innan de äts. 
 • Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då. 
 • Kasta mögliga livsmedel. Däremot kan du skära bort mögelangrepp på hårdost och kraftigt sötad sylt innan du äter dessa. Mindre mögelangrepp på färska frukter och grönsaker kan ansas bort, men smaka på grönsaken så inte den hemska mögelsmaken spridit sig.

Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra