Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matjessill - hedersgäst på midsommarbordet

Sill äter vi vid alla våra stora högtider. Men matjessill är alldeles speciellt för midsommar. Dilldoftande färskpotatis, gräddfil med klippt gräslök, hårt bröd med ost samt matjessill är ingredienserna för äkta svensk midsommar. Bland sillarna är matjessillen hedersgäst och skiljer sig i smak och konsistens från sina artkompisar.

Matjessill må vara svenskt hantverk, men från början kommer den kryddade sillen från Holland. Egentligen är det namnet på en så kallad jungfrusill, eller maatjesharing på holländska, vilket är ung, ganska fet och ännu inte könsmogen sill. Den ursprungliga råvaran till inläggningen fångades utanför Islands kust på hösten. Huvudet avlägsnades och fisken vändes i kryddor samt lades i tunnor där den lagrades i ungefär tre månader. Den delen av arbetet gjordes till sjöss. Väl i land fileades och konserverades fisken. Det som började som en holländsk konserveringsmetod har sedan mer än 100 år förgreningar in i det svenska fisket och fiskeindustri.

Än idag är hanteringen av matjessill bunden till säsong och årets matjessill brukar nå handeln någon gång i början av maj. Av detta förstår man lättare kopplingen till midsommar eftersom det är då som fisken på allvar kommer ut på marknaden. Sillen fångas under hösten då fetthalten är ca 16-18 %. Är den mager bli sillen torr. om den är för fet blir den för mjuk.Sen ska den alltså ligga svalt i salt och kryddor i minst tre månader innan det är dags att paketera den i mindre burkar.

Kryddorna i matjessill brukar vara kanel, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika samt socker. Dessa ger sillen den speciella, kryddiga och lite söta smaken. Idag är det också vanligt att det ingå dill i kryddningen. I litteraturan anges att sillen ofta innehåller pulver av sandelträ, som ger sillen den rödaktiga färgen. Sandleträ är ett doftande träslag som förutom att det används i matjessill och ansjovis även används till rökelse och i parfym. 

I princip all svensk matjessill är MSC-märk. Sillen är en stimfisk som fångas med trål, vilket håller nere energiförbrukningen under fisket. Sill är också rikt på viktigt omega-3 fett, selen och vitamin D. Det är med andra ord ett bra val för både hälsa och miljö.

 

Matjessill med knipprödbetor och örtolja , Midsommarsallad med potatis och sill