Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fester på rester

Den mat som belastar miljön mest är den som kastas. Ju närmre tallriken vi kommer desto större inverkan har maten hunnit göra på miljön. Maten har producerats, förpackats, transporterats och kanske tillagats för att till sist bli över och kastas bort. Inte bra! Mycket av maten vi slänger fortfarande är ätbar.

Det gäller att planera både inköp och mattillagning så vi ser till att mer av det vi handlar används. Att vi hittar alternativa tillagningssätt av matrester som blivit över eller av råvaror som börjar bli övermogna. Till exempel kan man göra en mjölkdrink av mjuka bananer. Ha lite sunt ”bondförnuft” och lita på dina sinnen. Luktar och smakar det gott så är det i de flesta fall bra, även om ”bäst före datumet” passerat. Läs mer här om bäst före och sista förbrukningsdag.

Restmiddag och matlåda
Hos många är det här med rester sällan något problem. Oftast finns det någon som behöver värma en tallrik mat innan träningen, som lunch eller så stoppar man ner det i lunchlådan. Att ha med sig lunchlåda till jobbet är ett perfekt sätt att ta vara på rester – man sparar både på miljön och sina pengar! Har man flera små rester över så kan man ha en restmiddag med flera smårätter.

Att göra ett pajskal och fylla med olika ingredienser är ett annat bra sätt att ta vara på rester. Fyll med grönsaker, oliver, ostkanter och pålägg som behöver gå åt. Häll en äggstanning över och vips har du en ny god rätt. Soppa och pastatsås brukar också vara bra ”uppsamlingsheat” för diverse rester! Eller gör en god röra och fyll tortillabröd, gör varma mackor eller gör en fantasifull smoothie.

Inspireras av och lyssna på vår podd om att göra egen matlåda och minska matsvinn!

Här serveras några recept baserad på rester, duttar och slattar.

Bondomelett | Frittata på nytt | Quesadillas | Risotto | Potatisbullar | Turboglass | Pastagratäng

Artikelns sökord
Laga mat av rester, mattilllagning, tillagning