Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Apelsinmarinerad kyckling, 4-5 port

Foto: Thomas Carlén

 

Detta är en ”vintrigt” god kyckling med smak av apelsin och nejlika. En snabblagad rätt om man har marinerat köttet dagen innan! Bara att sjuda i sin marinad.

400 g lår- el bröstfilé av kyckling
Marinad:
2 apelsiner
1½ tsk salt
1 krm malda kryddnejlikor
½ tsk kummin
½ tsk dragon
1 vitlöksklyfta

Sås:

Marinad + vatten = ca 3 dl
1 hönsbuljongtärning
2 msk majsstärkelse (maizena) +½ dl vatten
1 dl mellangrädde
persilja

Gör så här

  • Pressa apelsinerna i en citruspress. Häll saften i en plastpåse, blanda ner salt,
    kryddor och vitlök. Skär kycklingfiléerna i mindre delar och lägg i marinaden och knyt till påsen. Låt stå i kyl 2-4 timmar eller över natt.
  • Lägg kycklingdelarna i en kastrull, häll på marinaden + vatten, smula ner en buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i ca 5- 10 min beroende på hur stora kycklingdelarna är.
  • Skaka ut majsstärkelse och vatten i en redningsbägare, häll redningen över kycklingen under omrörning. Låt koka 2-3 min. Häll i grädde, låt det hela få ett uppkok.
  • Garnera med hackad persilja. Servera med kokt matvete eller potatis.