Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Adventskaka, 1 stor kaka

Deg:
25 g jäst
75 g smör, tempererat
2½ dl mjölk
1 ägg
½ dl socker
1 krm salt 
½ gram saffran (mortlas sönder med 1 sockerbit)
Ca 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
1½ dl skållad + hackad mandel
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 msk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
100 g mjukt smör

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
Russin


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull – häll i mjölken och låt degvätskan bli ljummen = 37 grader. Stöt sönder saffranet med en sockerbit i en mortel och tillsätt detta i degvätskan och rör om.
Häll den ljumma degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker och salt. Vispa upp ägget i en redningsbägare och tillsätt det, rör om.
Arbeta ner ca 7 dl av vetemjölet till en lagom fast deg i ca 5 min, låt jäsa övertäckt ca 30 min.
"Pudra" över vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min.

Fyllning:
Skålla ev mandeln (Koka upp vatten i en kastrull - lägg i mandeln, låt mandeln koka någon minut. Slå bort vattnet och skala mandeln). Hacka mandeln fint.
Smält ev smöret och blanda i de övriga ingredienserna till fyllningen, rör om väl.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den, tillsätt ev mer mjöl.

Dela degen i tre delar.

Kavla en rund platta av 1/3, lägg på plåt och bred på fyllningen.
Rulla längder av 1/3. Gör fyra längder som läggs i kors på kakan (som ekrar i ett hjul).

Av den sista 1/3 görs lussekatter som läggs mellan de korslagda längderna på kakan.

Dekorera kakan och tryck i russin. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 20-30 min.