Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Minisemlor och förslag på alternativa fyllningar

ca 30 st

25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl fingervarm mjölk
1 1/4 dl kvarg, lätt
3/4 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
2 krm salt
8-9 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 uppvispat ägg

Fyllning: 
200 g mandelmassa eller marsipan
ca 1 dl mjölk
2 1/2 dl mellangrädde
florsocker


Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löser sig. Blanda ner Kesella, socker, kardemumma, salt och ca hälften av vetemjölet.

Klicka ner smöret och resten av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 30 bitar och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. 

Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. 

Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. 

Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Semlor – fyllning utan mandelmassa
Här finns alternativ för den som inte tål, eller inte tycker, om mandelmassa i semlorna. Eller mandel finns kanske inte hemma när bullarna skall läggas ihop.

1.    Med mannagryn och florsocker

Mannagryn – kan det verkligen funka?  Ja visst, det här är nästan lite magi – både smak och konsistens påminner faktiskt om mandelmassa!

250 g (ca 3 ½ dl) mannagryn
250 g (drygt 4 dl) florsocker
ca ¾ dl smör-& rapsolja
ca ½ dl mjölk

Gör så här:
Blanda allt utom mjölken i matberedarens/mixerns skål.
Mixa och häll i mjölken under tiden.
Arbeta tills massan är slät och smidig.
Blanda ner lite smulat inkråm från bullarna.

2.     Med rostade solroskärnor (räcker till ca 10 stora semlor)

150 g rostade solroskärnor
3 msk strösocker
¾ dl mjölk ca

Gör så här:
Mal de rostade solroskärnorna på mandelkvarn.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm ca 1 minut. Låt svalna.
Blanda ner smulat inkråm från bullarna.

3.    Med havregryn och rörsocker

Den här läckra fyllningen innehåller smörstekta havregryn och rörsocker.

2 dl havregryn
2 msk smör-& rapsolja
2 – 2 1/2 msk rörsocker
1/2 dl mjölk

Gör så här:
Fräs havregrynen gyllenbruna i smör- och rapsolja, tillsätt socker och rör om.
Låt blandningen svalna lite och rör ner lite mjölk så att det blir krämigt.

Recept och bild: Hembakningsrådet