Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Svensk-fransk fisksoppa, 4-5 portioner

400-500 g vitfisk av valfri sort samt lax
1 stor hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fänkål i strimlor
1 morot i tunna strimlor
1 palsternacka i tunna strimlor
1 liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 burk krossade tomater
1 kuvert saffran (=½gr)
1 dl torrt vitt vin
300 g räkor
saft av en ½ apelsin
nymald svartpeppar ev lite salt
hackad persilja
färsk timjan

Tillbehör:
creme fraiche ev med saffransmak


Gör så här:
Förbered alla grönsakerna. Börja sedan med att fräsa lök och vitlök i olja i en stor gryta.

Lägg efter några minuter i fänkål, morot och palsternacka. Häll i vatten. Smula ner buljongtärningar och timjan. Tillsätt de krossade tomaterna. Koka upp och låt soppan sjuda ca 10 min under lock.

Stöt saffranet med en knivsudd salt i en mortel. Tillsätt detta i soppgrytan. Tillsätt vinet.

Låt sjuda ytterligare 10 min.

Rensa räkorna och dela fiskfiléerna i stora bitar. Om fisken är fryst så skär den i bitar innan den tinat helt. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 min. Lägg sedan i räkorna.

Smaka av soppan med pressad apelsin (lite i taget) och mer kryddor om det behövs. Strö över hackad persilja och timjan.

Servera med en klick creme fraiche i tallriken.