Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: `Kent Jardhammar, Svenskt kött 

Dillkött på klassiskt vis, 8 portioner

En portion ger 400 kcal (1,7 MJ) och 9 g fett, dvs nyckehålsmärkt.

1 kg kalvbog, benfri
vatten
2 tsk salt per l vatten
1 gul lök i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar

Sås:
8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk ättiksprit
2 msk strösocker
Salt och vitpeppar
1 dl dill, finhackad


Gör så här:
Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Tillsätt salt, lök och kryddor. Sjud köttet under lock ca 1 tim. Låt köttet vila i 20 minuter.

Sila buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättiksprit och socker. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg i dill strax innan servering. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen.

Servera med kokt potatis och grönsaker.