Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »100 g smör eller 1 dl flytande matfett (t ex smör och rapsolja)
2-3 msk socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela det med en gaffel eller i en matberedare till en storgrynig massa. Om du använder fluýtande matfett är det bara att blanda ihop.
Välj någon av fyllningarna och förbered den.
Strö smulpajmassan över fyllningen och grädda i 15-20 minuter.
4-5 syrliga äpplen (3/4-1 liter i klyftor)
3-4 msk strösocker
½-1 tsk kanel eller rivet skal av ½ citron
Skala ev äpplena. Skär dem i klyftor, tag bort kärnorna och skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över socker och kanel eller citronskal.
3-4 rabarberstjälkar (½-3/4 liter i bitar)
ca ½ liter färska eller frysta jordgubbar, 200-250 g
3/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl
ev ½ tsk malen ingefära eller 2 tsk färskriven ingefära
Ansa och skär rabarberstjälkarna i 2 cm bitar. Varva dem med jordgubbarna i en ugnssäker form. Strö över socker som är blandat med potatismjöl och ev ingefära.
1 liter färska eller frysta bär ca 400-500 g
½ dl strösocker
ev ½ tsk malen ingefära
1-2 msk potatismjöl
Lägg bären i en ugnssäker form. Strö över socker, ingefära och potatismjöl (den större mängden till saftrika bär).