Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sallader

Under sommaren kan man verkligen frossa i alla härliga grönsaker. Många sallader är goda precis som de är i all sin enkelhet. Idag när det finns så många spännande salladssorter är det en fröjd både för öga och gom att blanda salladssorter i olika färg och form.

Tomat är standard, men även här kan man blanda i flera sorter i olika färger och former. Gula, röda, orange med runda, ovala, små eller stora. Gurkan har sin plats - skär den gärna i olika former halvmånar, "båtar", stavar etc. Olika former och storlekar på grönsakerna gör salladen mer intressant. Därefter är det bara att "ösa" på med vad som lockar för dagen eller vad som finns hemma i kylskåpet.

Rädisor, squash, champinjoner, blomkålsbuketter, stjälkselleri, fänkål, avokado, bönor av olika slag, purjolök eller annan lök (om du tycker att lök i sallader ger bitter smak - så får man bort det bittra om man lägger den skivade löken i lättsaltat, kallt vatten en halvtimma innan man tillsätter den i salladen). Färska örtkryddor är också fräscht, ger god smak och förhöjer synintrycket - som är lika viktigt som smaken. Andra goda ingredienser är t.ex. oliver, pinjenötter, hyvlad parmesan. Några skivade eller "klyftade" jordgubbar på toppen ser härligt inbjudande ut!

Fräscha potatissallader är det lätt att åstadkomma nu på sommaren när vi har färskpotatisen. Blanda den ljummen med olika grönsaker och ruccolasallad - mums! Och med en god olja/vinäger-dressing till med lite dijonsenap i! Istället för potatis kan man ha pasta, bulgur, couscous eller quinoa som grund.

På sommaren är det lätt att variera salladerna, både dem man serverar som tillbehör och som en hel rätt. Ska salladen utgöra hela måltiden så serverar man något mer mättande till eller blanda i t.ex. ost (fetaost), grillad kyckling, rökt kött eller korv av något slag alternativt rökt fisk. Gott bröd och frukt som dessert så är måltiden komplett!

Sallad för flera dagar >>


Örtmarinerade rotfrukter | Tre-dagars sallad | Ingefärsdoftande rotfruktssallad

Artikelns sökord
Sallad, salladsrecept, sallader, pastasallad, potatissallader, salladssorter, sommarsallader