Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Köttgryta från mellanöstern, 4-6 portioner

600 g benfritt nötkött, t ex bog, högrev eller fransyska
2 gula lökar
3 msk olivolja till bryning
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
7-8 dl vatten, ev mer
1 köttbuljongtärning
1 pkt saffran+ 1/2 tsk salt
mald svartpeppar
1 citron
1 stor aubergine eller 2 små
1 msk tomatpuré
100 g röda linser


Gör så här:
Skär köttet i kuber, skala och hacka den gula löken. Bryn köttet i en stekgryta, tillsätt lök. Pressa i vitlök, strö över vetemjöl och späd med vattnet. 

Stöt saffran i en mortel tillsammans med saltet. Tillsätt detta i grytan tillsammans med tomatpuré och peppar. Pressa citronen och tillsätt saften. låt koka 30-40 minuter. 

Skala auberginerna och skär dem i skivor, dela skivorna i fyra delar. Tillsätt dessa och linserna i grytan och koka i ytterligare 15 min tills linserna är genomkokta och köttet mört.

Servera grytan med ris eller couscous, en klick matlagningsyoghurt och hackad persilja.