Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fisk - Världens bästa snabbmat

Bråttom hem från jobbet eller stranden – middagen ska vara klar om en halvtimme – vad ska man hitta på? Ett bra snabbmatstips är färsk fisk! Chilifisk är ett säkert kort när tiden är knapp liksom allt-i-ett-gryta med lax.

Ett annat tips är pestobakad fisk – bred ett lager av pesto från burk över några fiskfileér i en ugnssäker form – grädda i ugnen och vips har man en riktig festrätt! Pestobakad lax med pasta är jättegott och går hem hos både små och stora!

Fiskköttet behöver inte lagas länge
Fiskköttet är speciellt, det blir snabbt färdigt och behöver aldrig lagas länge! Fiskköttet består av korta muskelfibrer sammanbundna med collagen. När du lagar fisken händer två saker, proteinet koagulerar (stelnar) och fiskköttet blir fast samtidigt som collagenet mjukas upp och förvandlas delvis till gelatin. Det är därför som fiskkött så lätt faller sönder i bitar. Lagar man fisken onödigt länge fortsätter proteinet att stelna och mer vatten avdunstar. Resultatet blir torrt och nästan hårt fiskkött. När man tillagar fisk är det bra att plocka fram en stektermometer och kolla temperaturen – fisken ska tillagas till högst 60 graders innertemperatur i de flesta fall!

Fiskfakta
Färsk fisk av god kvalitet ska ha röda gälar om den inte har varit isad. Genom kontakten med is blir gälarna lätt grå. Fisken ska vara slemmig utanpå, fast i köttet och lukta friskt. Om färsk fisk inte tillagas omedelbart bör den rensas, sköljas och saltas lätt och förvaras i kylskåp eller frysas in.

Fryst fisk är oftast filead och skinn- och benfri. Den frysta fisken fryses numera vanligtvis i nära anslutning till fångsttillfället och bibehåller därför den färska kvaliteten, speciellt om den är vattenglaserad. Fryst fisk har god hållbarhet om förvaringstemperaturen inte överstiger -18° C. Magra fiskar har bättre hållbarhet än feta fiskar.

 

Här hittar du en mängd olika recept på fiskrätter:

https://www.hungrig.nu/?p=24625&m=4253&pt=181&type=713&ingredient=671