Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fotokälla:Sjömatsfrämjandet

Surströmming

Enligt tradition öppnas surströmmingburkarna den tredje torsdagen i augusti. Med det sprids en omdiskuterad doft, odör eller lukt. Vissa tycker illa om det men väldigt många älskar den. Om du inte prövat tidigare så gör det i år, barnen kommer att älska att plocka ihop allt gott i tunnbrödet och se alla miner!
Råvaran till surströmming fiskas på försommaren. Den saltas lätt och ställs för att jäsa i 12-18 graders värme i 4-8 veckor. Därefter packas surströmmingen för hand i burkar och ställs i kylrum.

Rensa eller inte rensa
En del tar bara bort gälarna och låter resten av strömmingen jäsa i laken. Andra rensar strömmingen från huvud och tarm medan ytterligare några filear strömmingen innan jäsning. De riktiga kännarna menar att strömmingen måste vara hel för att få den rätta smaken, men skall man vinna nya anhängare kan filead surströmming vara en väg att gå. Text: Svensk Fisk.

Säker mat som inte ruttnar
Enligt livsmedelsverket är surströmmingen säker mat då man försökt tillsätta de vanligaste matförgiftningsbakterierna med misslyckat resultat. De trivs helt enkelt inte i den sura miljön! Förruttnelsebakterierna trivs inte heller i den sura miljön så den myten stämmer inte heller men de salttoleranta, aromproducerande bakterierna kan växa och ger den speciella lukten.

Smart att hålla sig till surströmmingssäsongen, speciellt för unga