Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Makrill - ett smakrikt vårtecken

Makrillen är en säsongsfisk och för de som bor vid västkusten är makrillen ett säkert vårtecken. Med sina vackra färger och pärlemorskimrande buk är makrillen lätt att känna igen. Under våren och sommaren är den vanlig i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Makrillen kan väga upp till 3,5 kg och bli 65 cm lång. I svenska vatten ligger vikten på ca 0,5 kg. Vårmakrillen är mindre fet än höstmakrillen.

Makrillen är en snabbsimmare och lever i stora stim. Eftersom den saknar simblåsa kan den inte så still utan måste hela tiden hålla sig i rörelse. Den lever av plankton när den är liten och skarpsill och sill för den vuxna fisken.


Makrillen är mycket smakrik. Den tillhör våra så kallade feta fiskar och innehåller nyttigt fiskfett (omättat och fleromättat, Omega 3 och Omega 6) och de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Den ger oss också vattenlösliga vitaminer och flera mineralämnen.

Makrill kan tillagas på flera olika sätt. På våren så är det en delikatess att steka filéerna precis som de är och gärna servera med stuvad spenat. Marinera gärna makrillfiléer och grilla dem i halster. Rökt makrill är toppenbra snabbmat tillsammans med en fräsch potatissallad och grönsaker. Får man tag i hel färsk makrill kan man fylla den med något gott och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller lägga på grillen.

För mer information: http://sjomatsframjandet.se/


Nu kommer makrillen  l Grillad makrill  | Grillad makrill med couscoussallad och citronette