Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Grillning och barbecue

Grillning är en tillagningsmetod som sker i torr värme. Egentligen är grillning en form av stekning, men stekningen sker vid hög temperatur så att porerna snabbt täpps till och gör köttet saftigt och aromrikt. Ordet grilla kommer från franskans ”gril” vilket betyder steka utan fett. Idag kan detta dock vara en sanning med modifikation med tanke på alla grilloljor, marinader mm som används vid grillningen.

Lägg locket på och grillning blir barbecue!
Den traditionella grillningen är nog det som är lite enklare om man jämför de båda tillagningsmetoderna grillning och barbecue. Framförallt är det tiden som skiljer de båda åt - grillning sker med direktvärme och barbecue sker på svagare temperatur under längre tid.

Grilla utomhus
Grillning utomhus är alltid uppskattat. När du står där med grilltången i handen ska du veta att det inte är någon modern matlagningsmetod som du håller på med. Grillning är nämligen ett av de allra äldsta och mest primitiva sätten att tillaga mat på. Våra förfäder grillade under årtusenden sin föda direkt över den öppna elden eller på uppvärmda stenar. Att samlas runt glöden och njuta av doften från nygrillat kött har varit människan förunnat sedan urminnes tider.

Olika typer av grillar
Det finns många grillar att välja mellan på marknaden, men träkolsgrillen är den vanligaste. Det finns även gasolgrill med lavagrill och elgrill. Vilken typ du väljer beror naturligtvis på hur grillen kommer att användas och vad den får kosta. Huvudsaken är att grillen står stadigt och att den har höj- och sänkbart galler.

Festligt och gott med träkolssmak
Till träkolsgrillen är det viktigt att alltid använda riktig grillkol. Använd inte gran- eller tallkottar som bränsle. Den riktiga grillkolen är lätt att handskas med och bidrar till den rätta grillsmaken. Ska du grilla länge eller om t.ex. köttbitarna är tjocka, passar grillbriketter bättre.


Artikelns sökord
Grillning, Grillningen, Träkolsgrill, matlagningsmetod