Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Tillaga fisk på rätt sätt

Det är inte svårt att tillaga fisk. Men man ska vara noggrann och uppmärksam då fisk inte är riktigt så förlåtande som många andra råvaror är vid tillredning. Fisk och skaldjur har kort tillagningstid, vi pratar minuter för t.ex. filéer av fisk.

Digital termometer
För att lyckas är det helt avgörande att fisken hanteras varsamt. Lämna inte grytor och ugnar utan uppsikt. Det går snabbt när fisk blir överstekt eller torr och tråkig. Det bästa hjälpmedlet är en digital termometer. Stektemperaturen är lägre än man kanske tror. För bästa resultat räcker 50 grader i kärntemperatur.

Gör så här:
Stick in termometern på det tjockaste stället av fisken eller fiskfilén. Har du hög tillagningstemperatur (175-225°C), stiger kärntemperaturen ett par grader efter avslutad tillagning. Avbryt därför tillagningen vid några grader lägre kärntemperatur än tänkt. (Den effekten får du inte vid låg tillagningstemperatur 100-125°C). Har du inte tillgång till en termometer så använd dig av känsla och ögon, fiskköttet ska vara vitt och ogenomskinligt när den är klar.

Tips!
För tips om snabba rätter på fisk, gå in på www.svenskfisk.se  under fliken Busenkla recept. Där kan ni hitta enkla rätter med fisk som råvara. Tänk på att matlagning måste få ta tid ibland, men några snabba tips är alltid bra att ha i förklädet!

Artikelns sökord
Fisk, Tillaga fisk, fisktillagning