Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Jordgubbspremiären är detsamma som startskottet för sommarlov och semester. Då finns det mängder av svenska jordgubbar i butikerna, på torget och utefter vägarna. För många är jordgubbar starkt förknippat med svensk sommar, och något man längtar till hela året! Avnjut dem på allehanda sätt - i sallad tll maten, som dessert, till frukost eller mixad i en härlig jordgubbsdryck!
Hantering
Jordgubbar är mycket näringsrika eftersom de innehåller stora mängder C-vitamin. Färska bär bevaras bäst osnoppade i kylen. Så fort de är snoppade bör det ätas omedelbart eller frysas in. Frysta jordgubbar bör förvaras vid en temperatur lägre än –18 grader.
En skenfrukt med anor från 1700-talet
Jordgubben är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, där de små kärnorna på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig. Jordgubbar är släkt med vilda smultron. Någon gång år 1730-1740 uppstod genom korsning av två amerikanska, vilda jordgubbar den typ av jordgubbe vi känner idag med påfallande stora, söta och aromatiska frukter. Utifrån denna korsning har framodlats ett stort antal sorter anpassade till skillnader i säsong, klimat och jordmån.
Säsong
Det finns svenska jordgubbar under sommarmånaderna. Resten av året importeras jordgubbar från främst Belgien, Holland, Israel, Italien och Spanien.
Tidiga sorter
När du köper jordgubbar är det troligast att du får tag i Honeoye. Den odlas mycket i Sverige för att den har stora bär som är fasta och hållbara. Bären har en glansig vacker yta och är också syrliga med en fin arom.
Zefyr är klarröda, stora och något kamformade. Smaken är syrligt frisk och svagt aromatisk.
Medeltidiga sorter som Korona är fasta, koniska och klart röda. Den kan vara lite svår att snoppa. Smaken är söt, aromatisk.
Rumba ger stora röda sötsyrliga jordgubbar och är lätta att plocka. Detta bär kräver kyla för att utvecklas på ett bra sätt vilket gör att den passar bra i Sverige.
Vidare finns Bounty, Kent och Cavensdish som odlas i begränsad mängd i landet. Kents bär är stora, fasta, tegelröda med mild söt smak. Bounty är mindre och har söt smak. De odlas främst för självplock.
Sengana är mörkröda, runda brett koniska. Smaken är syrlig och söt. Hållbarheten är inte så bra. Den odlas mest för självplock och närmarknad.
Polka är en ny sort som odlas av allt fler. Den anses mest lämpad för självplock och närmarknad. Bären är mörkröda och har en söt, god smak.
Sena sorter
Bland sena sorter räknas Dania och den relativt nya sorten Pegasus. Dania kan plockas långt in i augusti i Mellansverige. De första bären är stora, ofta kamformade, de senare mera kägelformade. Färgen djupröd, ljusare mot mitten. Smaken är mild med svag arom.
Florence är mörkröda hjärtformade jordgubbar som ska stå emot sjukdomar som mjöldagg och gråmögel bra. Bären har en kraftigt men nyanserad smak.
I Sverige odlas förutom de nämnda sorterna ett tiotal till. Nya sorter provas ständigt men de flesta passar ej våra förhållanden. Speciellt svårt är det att hitta sorter som är tillräckligt goda för att kunna ätas på traditionellt svenskt vis, nämligen med mjölk eller grädde i en djup tallrik.
Källor: bl a jordgubbar.eu