Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »I recept, på menyer, i butiker och på marknader kommer vi konsumenter allt oftare i kontakt med havtorn. Havtorn är ett intressant bär både när det gäller näring, smak och skönhetsprodukter.
Havtornens bär är små, många, apelsinorange och svåra att plocka. Bären är fulla av nyttigheter, god smak och vacker färg. Den koncentrerade smaken brukar beskrivas som exotisk, något liknande passionsfrukt och aprikos. Bären kan användas på många olika sätt, ofta pressas de och silas eller passeras juice.
Odling och förädling
Försöksodlingarnas syfte är att få fram sorter som passar i Sverige och som fungerar att skörda på ett kommersiellt sätt. Idag räcker den inhemska havtornen inte till, så vi importerar från bl a Lettland, Finland, Åland och Tyskland.
Havtornsprodukter kan variera i smak och färg då det finns olika sorter, och förädlingsprocessen kan skilja sig åt.
Havtorn är lättodlat och förekommer i trädgårdar. Vild havtorn är däremot sällsynt. I Sverige måste bären skördas i augusti eller september, annars härsknar fruktköttsoljan och bären blir dåliga. C-vitaminhalten sjunker ju mer bären mognar.
Användning
Havtorn kan användas till saft, gelé, marmelad, juice, kräm, parfait, glass, såser, drinkar, konfekt, likör och i Finland används bären också som smaksättning till fisk. Pektinhalten är som högst i början av mognaden vilket är viktigt att veta om man ska göra gelé eller sylt av bären.
Fyllda med näring!
Havtornens bär skiljer sig från andra bär då de innehåller stora mängder av olika karotenoider, vitamin C och vitamin E. Bärskalet innehåller B-vitaminer. Dessutom finns det flavonoider, linolsyra och äpplesyra som skyddar oss. Fettet som finns främst i skalet används bl a i hudvårdsprodukter. För att få ett bra näringsvärde vid konsumtionstillfället är det viktigt att inte hetta upp eller varmhålla produkterna länge och att täcka över produkterna så inte syre kommer åt. C-vitaminet lär även förstöras av att komma i kontakt med metall. I folkmedicin ska havtorn ha använts mot skörbjugg, magont, hudproblem, trötthet och sår.